za 29-12-2018 : Indoortoernooi U13 in Zwevezele

"Een derde plaats op KSKV Zwevezele"

U13 Toernooi Zwevezele kopie

Zaterdag 29 december gingen onze mannen van de U13 onder leiding van trainer Jacob richting het indoortoernooi van KSKV Zwevezele. Na afloop van het toernooi kon onze verslaggever van de U13 Francois Peeters de trainer van KSVR Jacob Wassenaar aantal vragen stellen over het verloop en zijn ervaring op dit prachtig indoortoernooi van KSKV Zwevezele.

Hoe is het toernooi volgens jou verlopen?

“Belangrijkste gegeven voor mijn deelname in Zwevezele was dat iedereen van de acht spelers evenveel kans maakte op ongeveer evenveel speelminuten. Keeper staat elke match in zijn geheel zodat hij in het toernooi kan groeien. Wedstrijden duurden in Zwevezele vijftien minuutjes en dus had ik elke speler een nummer gegeven. Drie wissels op de bank en die wisselden elke vijf minuten zichzelf in. Ze noemden simpelweg de drie nummers die na hen kwamen en die mochten naar de kant. Zo kwamen bijvoorbeeld drie, vier en vijf in het veld voor zes, zeven en acht. Nadeel van dit systeem is dat je telkens in wisselende situaties speelt met soms een teveel aan defensief ingestelde voetballertjes, soms een overmacht aan supervernuftige spelers, dan weer een surplus aan voetballers met misschien net wat minder bewegingen in huis die het normaliter van hun inzet en fysiek moeten hebben. Niet echt een resultaatgerichte instelling dus. Maar ik wil vooral dat iedereen veel plezier maakt met elkaar, zodat de spelers ook het volgende seizoen en het daaropvolgende seizoen nog blijven voetballen, het liefst bij KSV Rumbeke natuurlijk.” 

Kun je iets vertellen over de matchen? 

Racing Waregem – KSV Rumbeke: 0 - 4

“In deze wedstrijd waren we duidelijk te sterk voor de tegenstander. Met sprankelend snel voetbal, waarbij de bal het werk deed, speelden we veel kansen uit. Pierre scoorde tweemaal, Ermal en Thibeau waren eveneens doeltreffend. Even noemen dat Raf een sterke wedstrijd speelde waarin hij slimme loopacties maakte en een fluwelen balbehandeling toonde.” 

KSV Rumbeke – Sint Eloois Winkel Sport: 3 - 2

“Ditmaal brachten we onszelf wat in de miserie, doordat we wellicht teveel vertrouwen getankt hadden in de eerste match. We wilden wat te frivool voetballen en gingen teveel aan de dribbel. Dat beetje hautaine gedrag leverde vaak balverlies op. Daan opende de score (1-0), waarna het vlak na een spelerswissel gelijk werd (1-1). Milan Salembier kende daarna een sterke fase met leuke acties en overzicht in zijn passing. De gecreëerde ruimte werd goed benut, want hij kon tweemaal achtereen een doelpunt maken en zo stonden we op een veilige 3-1 voorsprong. Toen Winkel tegen scoorde uit een opbouwfoutje bij ons achterin (3-2), was het toch nog twee minuten spannend, maar we konden de match winnend afsluiten.” 

KSV Rumbeke – KFC Lichtervelde: 1 - 1

“Lichtervelde zou als beste nummer twee in de finalepoule mogen plaatsnemen en de kracht van dat team bleek in deze match, die gelijkopgaand was. Keeper Mauro onderscheidde zich met tal van fraaie reddingen en het was op-het-veld-verdediger Thibeau die knap voor onze 1-0 voorsprong zorgde. Misschien wel iets tegen de veldverhoudingen in. De 1-1 in de laatste seconden was voor de tegenstander zeker terecht.” 

Heb je iets geleerd uit dit zaaltornooi? 

“Het viel op dat we tegen sterkere opponenten niet zo gemakkelijk ons eigen spel durven spelen. We zoeken te snel naar noodoplossingen in plaats van ons ontspannen leuke voetbal te laten zien. Het is iets waar we aan blijven werken dit seizoen en het is een reden waarom ik op het veld naar provinciaal niveau 3 ben gegaan vanaf niveau 2. Het kwartje mag eens gaan vallen: we kunnen het namelijk wel, daar ben ik van overtuigd.” 

"Mijn voornaamste liefhebberij: het voetbal."

Je ging dus naar de finales? 

“We gingen als nummer één vanuit de reeksen naar de finales. Daarin ontmoetten we Jabbeke. Die ploeg zou later op de middag het tornooi op zijn naam schrijven door te winnen van KSKV Zwevezele.” 

KSV Jabbeke – KSV Rumbeke: 2 - 0

“In deze finalematch bleken we te zwak om het de tegenstander moeilijk te maken. Dit had voor een deel te maken met de ongelukkige samenstelling van de groep (nummertjes) in het veld. Maar nog: we zochten onder druk opnieuw moeilijke oplossingen. Veel lange ballen die buiten vlogen en paniekerig verdedigen. Keeper Mauro stond wel een beirepartij te keeperen. Hij kan sowieso terugkijken op een sterk tornooi. Ik hoop als trainer dat hij zijn vandaag getoonde positieve agressie in de goal meeneemt naar het veld binnenkort. Ook leuk om te zien: Jasper, die als fysiek sterke verdediger op het veld al veel gegroeid is en meer begint te voetballen, haalde ballen achter zijn standbeen langs. Onze wekelijkse warming-upvorm waarbij we met de voetzolen werken, begint in het voetbalarsenaal van de jongens binnen te slijten. Thibeau, die een eenvoudige maar degelijke verdediger kan worden, begint telkens meer met de bal te experimenteren. 

Door deze nederlaag kwamen we terecht in de kleine finale om de derde en vierde plaats. Aan het prachtig georganiseerde toernooi in Zwevezele namen in totaal twaalf U13-teams deel.” 

Hoe verliep die 'kleine finale'? 

KFC Lichtervelde – KSV Rumbeke: 0-2

“Ditmaal was Rumbeke wat te sterk. In het begin van de match stonden we met veel verdedigers en moest Mauro onder druk opnieuw zijn kunnen tonen en dat deed hij voortreffelijk. Met het wisselen van nummers kwam er meer gogme in de ploeg en kwamen we meer en meer aan het voetballen. Ermal, die kan terugzien op een toffe beleving in de zaal met snelle voetbewegingen, speelde strak. Na een leuke aanval was het echter Thibeau die opnieuw kon scoren in dit tornooi (1-0). De bevrijdende tweede treffer kwam op naam van beroepsdribbelaar Pierre die in deze match helemaal opleefde en heerlijke staaltjes voetbaltechniek op de vloer legde (2-0). Hij verzilverde na een fantastische beweging (meerdere spelers van de opponent het bos in) een slimme ingeving en versnelling van Milan.” 

Ben je tevreden met het resultaat? 

“Als trainer kan ik best leven met deze derde plek op dit toernooi. We hebben in een ontspannen sfeer veel plezier gehad en toch een aantal malen het publiek en de arbiters vermaakt met aantrekkelijk en fris voetbal. Spelers bepaalden zelf hun warming-up, deden zelf hun wissels en bepaalden zelf hun posities in onderling overleg. Op deze manier houd je de voetballers betrokken bij hun favoriete sport. Dat is waarom ik er als trainer ben. Beetje bijsturen, proberen wat te verbeteren bij iedereen en verder gewoon genieten van een toffe spelersgroep en hun ouders en van mijn voornaamste liefhebberij: het voetbal.”

Verslag Francois Peeters

Foto Kurt Maddens