Gepubliceerd: maandag 25 januari 2021

Amateurvoetbal definitief stopgezet, jeugdvoetbal blijft mogelijk.

IMG 0818 kopie

De crisiscel van de KBVB, waarin alle geledingen van het Belgisch voetbal (Voetbal Vlaanderen, ACFF, Pro League en KBVB) zijn vertegenwoordigd, is opnieuw bijeengekomen op maandag 25 januari 2021. Tijdens deze vergadering is de unanieme beslissing genomen om alle amateurcompetities voor mannen en vrouwen dit seizoen met onmiddellijke ingang stop te zetten.

AMATEURCOMPETITIES VOETBAL VLAANDEREN DEFINITIEF STOPGEZET

Deze beslissing was de enige mogelijke in het licht van de gezondheidsmaatregelen die nog steeds van kracht zijn met het oog op de bestrijding van Covid-19.

Covid-19 heeft een enorme impact op het voetbal. Honderdduizenden spelers kunnen hun favoriete sport niet beoefenen. Voor de clubs zijn de gevolgen organisatorisch en financieel enorm. We zijn ons bewust van de moeilijke financiële situatie waarin de clubs verkeren. We zullen bondsbijdragen schrappen voor de volgende maanden waarin niet gevoetbald mag worden. Het totale steunpakket aan de clubs bedraagt hierdoor sinds het uitbreken van de pandemie om en bij de 8mio €.

WELKE COMPETITIES ZULLEN WEL NOG GESPEELD WORDEN?

Concreet betekent dit dat de Jupiler Pro League, 1B Pro League, de Croky Cup en de Scooore Super League (Women’s Super League) de enige competities zijn die zullen worden voortgezet, dit mits naleving van de met de overheden overeengekomen akkoorden.

Alle andere competities worden als blanco beschouwd; alle rangschikkingen worden geannuleerd en er zullen geen kampioenen noch sportieve stijgers en dalers worden aangeduid.

Bovendien zal er geen winnaar zijn van de Beker van België Vrouwen en Futsal.

MEER INFO?

Later deze week zullen we nog extra info verschaffen.

(bron: website Voetbal Vlaanderen)

"Concrete info over jeugdvoetbal U6 tot en met U21, recreatief voetbal, minivoetbal, reservecompetities en G-voetbal volgt later deze week. Alvast meegeven dat elke beslissing en praktische toepassing dient te passen binnen het wetgevend kader van onze overheden."

(Bron: FB-Pagina Voetbal Vlaanderen)

 

Reactie Marc Van Craen, voorzitter Voetbal Vlaanderen

Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen, had zondag in De Zevende Dag al aangegeven dat het stopzetten van het amateurvoetbal de meest aannemelijke optie was. “Er is dan ook weinig discussie geweest. Zeker ook gezien de evolutie van de jongste dagen. We kunnen ook meedelen dat ook de bondsbijdragen voor de komende maanden niet betaald zullen moeten worden. In totaal is dat toch ook een besparing voor onze clubs van om en bij het miljoen euro. Er komen dus ook geen stijgers en dalers. Ook niet uit eerste nationale naar eerste klasse B. Daar wilden enkele clubs een minicompetitie organiseren, maar dat zal zeker niet resulteren in een promovendus naar eerste klasse B. De Pro League komt morgen weer samen. Zij zullen wel verder communiceren over hoe het volgend jaar verder moet met eerste klasse B.”

(bron: KW-weekbode Roeselare-Izegem)

Reactie Walter Lava, voorzitter provinciaal comité West-Vlaanderen

De West-Vlaamse voorzitter Walter Lava had de beslissing al wat zien aankomen. “Verrast zijn we uiteraard niet. De omstandigheden verbeteren er niet langer op, integendeel. Voorlopig mogen nog de jeugdteams tot en met U13 blijven voetballen, maar hopelijk worden straks ook de buitensporten voor die leeftijdscategorie niet verboden door de overheid. De voetbalbond heeft nu klaarheid geschonken, we kunnen ons nu al naar volgend seizoen richten. Hopelijk kunnen we dat op een deftige manier opstarten. Stijgers en dalers zullen er dus niet zijn. SK Torhout heeft bijvoorbeeld aangegeven te stoppen in derde provinciale, maar zal daar niet vervangen worden. Er wordt in die reeks met één ploeg minder gespeeld. Mochten er op een bepaald niveau meerdere ploegen stoppen, dan kunnen we nog altijd kijken om de reeksen wat her in te delen. Maar dat zullen we allemaal pas definitief weten wanneer de clubs inschrijven in april.”

(bron: KW-weekbode Roeselare-Izegem)