Gepubliceerd: zaterdag 21 november 2020

Franky Vyvey voelt zich super bij KSV Rumbeke als keepertrainer !!!

Franky 1 kopie

Op het Rumbeekse Sportpark loopt het vol met sportieve en ambitieuze mensen rond. Één daarvan is onze keepertrainer van het Fanion elftal Franky Vyvey (56). Franky staat niet graag in de belangstelling, maar voor de website maakt hij graag een uitzondering. Franky is altijd een gedreven keepertrainer en sinds enkele seizoenen neemt hij ook de keepers van provinciale beloften en U21 onder zijn hoede om positief te werken met de jeugd.

Franky is afkomstig van Westkerke, deelgemeente van Oudenburg en woont nu in Brugge samen met zijn vriendin en heeft twee zonen en twee dochters waar hij zot fier op is én er zitten topsporters bij.

Zot fier op zijn zonen en dochters

Zijn oudste zoon finishte vorig jaar zijn eerste volledige triathlon in Hamburg, exact op hetzelfde moment (10 minuten verschil) dat zijn jongste zoon (Tibo) de finale roeide op zijn eerste WK in Florida. “Door de conona-afgelasting van de triathlon wedstrijden in Zweden en Kazachstan dit jaar, is zijn eerstvolgende doel de gerenomeerde triathlon in Roth, in Duitsland.”

“Mijn jongste zoon, Tibo is dus roeier, werd dit jaar Europees kampioen bij de U23 in de lichte dubbel in Duisburg en werd een maand later 6e in de lichte skiff bij de elite in Poznan. Ik was er door de corona-maatregelen niet bij in Duisburg en Poznan, maar kon gelukkig de wedstrijden volgen via een rechtstreekse streaming ... “

De jongste zoon van Franky is opgenomen in het project 'Be Gold' en 'Team Belgium' wat potentiële Olympische Sporters begeleid in de uitbouw van hun carrière en hij studeert nog. “De Olympische spelen van volgend jaar komen echter nog te vroeg, als je weet dat de topjaren van een roeier pas rond de 30 liggen.” Wist Franky ons te vertellen.

Zijn jongste dochter doet aan synchroon zwemmen, of waterballet en is opgenomen in het Center of Excellence ... een nationale selectie die deelneemt aan buitenlandse wedstrijden ... Zijn oudste dochter is minder competitief aangelegd en sport uiteraard ook .. recreatief ... maar met minstens evenveel passie.

“Als ik alle sport- en trainingsuren samentel, dan kom ik ruim boven de 60 uur per week ... topsporters dus ... “

Onvergetelijke jaren en honkvast

Franky Vyvey begon zijn voetbalcarrière als 9-jarige, bij KEG Gistel, eerst als veldspeler, maar na een paar maanden was het duidelijk dat 'keeperen' zijn roeping was. Franky speelde bij KEG Gistel tot zijn 19de.

franky 2 kopieOp zijn 16e verjaardag (eerder mag niet) speelde Franky zijn eerste wedstrijd met de eerste ploeg in Gistel, toen 3e provinciale.

Op je 19de werd je getransfereerd, naar welke voetbalclub?

“Ja toen waren het nog transfers, naar SK Torhout, 2e provinciale en daar speelde ik 16 jaar lang. Eerst voor SK Torhout, daarna voor de fusieclub Torhout KM. Van 2e provinciale naar 3e nationale. Op mijn 35e maakte ik nog de overstap naar Ingelmunster, toen nog actief in 2e nationale. Daar heb ik amper gespeeld, maar beleefde er wel fantastische tijden, een beetje als mentor van doelmannen Peter Deldaele en Dries Lievens, 2 toppers!”

“Mijn hele loopbaan als keeper bij Torhout, koester ik ... formidabele, onvergetelijke jaren ... “

Door zijn opleiding als LO leerkracht, was de interesse en de basis er om verder te werken met keepers. Dit begon bij het nieuwe SK Torhout, waar zijn goeie vriend Nigel Smith, waar hij 14 jaar mee samen speelde, toen trainer was en als het toenmalige SK Torhout ophield te bestaan, vroeg Nigel, die toen trainer was in Rumbeke of Franky het zou zien zitten om hier “keepertrainer” te worden. Natuurlijk was het antwoord van Franky volmondig JA.

“Ondertussen is het (denk ik) mijn 7e seizoen ... Ik ben dus nogal honkvast ... Een club als Rumbeke ligt me heel goed, een rustige omgeving, familiale sfeer, wederzijds respect en een gezonde ambitie.”

Franky heeft in zijn voetballerscarrière of beter gezegd keeperscarrière aantal trainers gehad, wanneer de vraag weerklonk wie was je beste trainer gaf Franky het volgende als antwoord. “Een trainer met wie het klikt en resultaten boekt is een goeie .. en er zaten veel goeie bij ...  “

Als een echte voetballiefhebber moet zeker de vraag in aanbod komen wie zijn favoriete voetballers, maar in dit geval wie zijn favoriete keepers zijn door de jaren heen.

“Keepers waar ik naar opkeek ... Dasayev, Van der Sar, Piot, Preudhomme, Buffon en nu uiteraard Courtois ... “

Kenneth Vonck, keeper van het fanion elftal heeft alvast veel lof voor keepertrainer Franky, als men vraagt hoe verloopt de samenwerking tussen Franky en de keepers:

“Samenwerking met Francky gaat super goed, is een rustige trainer met ervaring en altijd goedlachs. Wisselen daardoor veel ervaringen uit en we komen dan wel tot een goeie uitkomst hoe het soms beter kan. Voor de jonge gasten is het ook een hele goeie leermeester, hij is altijd rustig en werkt op een positieve manier met de jeugd en blijft werken waar het nodig is.”

Beloften coach Peter Bailliu noemt Franky zelfs een klasbak in zijn ogen, vroeger als keeper nu als keepertrainer.

“De samenwerking tussen Franky en mezelf is zeer goed. Geregeld komt Franky de keepers van de beloften scouten. In het andere geval breng ik Franky op de hoogte van het wedstrijdverloop van de keeper. Waarom? Keeper zijn is een ander branche, Franky is in mijn ogen een klasbak. Vroeger als keeper. Nu als keeperstrainer en als collega.”

Tekst - reportage: Kurt Maddens

Foto Kurt Maddens (hoofdfoto artikel)