Boezemvrienden Noah en Samba voetballen samen

"Plezier is het belangrijkste in onze U13”

hoofdfoto noah samba

Noah en Samba zijn boezemvrienden geworden. Ze voetballen samen in de gewestelijke U13 van KSV Rumbeke. Deze namiddag verloren ze een matchke nipt. “We hadden veel acties en bleven veel vooraan spelen”, kijkt Noah tevreden terug. Samba: “In de eerste helft was het niet zo gemakkelijk, na de rust ging het beter. We spraken wat te weinig op het veld.”

De twee mannen zijn vrijwel elke training aanwezig. Noah is een atletische en explosieve speler, terwijl Samba het van zijn balbehandeling en passing moet hebben. “Plezier is het belangrijkste in onze U13”, lacht Samba zijn tanden bloot. “We kunnen allemaal wel goed voetballen. Ik heb zelf altijd buiten gevoetbald na schooltijd en ik weet dat ik aan mijn snelheid moet werken.”

Noah noemt opeens Christian Eriksen als voorbeeldvoetballer voor hemzelf. “Zijn passen en zijn dribbelen bewonder ik. Bij mezelf mag mijn schot nog wat beter”, meent de sympathieke centraleas- voetballer. De beide jongens blijken in de vakanties veel te voetballen in het park en ook op school wordt er in de pauzes steevast een balletje getrapt. Het is aardig dat ze elkaars geloofs- of levensovertuiging waarderen: Samba is Moslim, Noah is Christen. In dat opzicht zijn ze een voorbeeld voor veel mensen.

IMG 1087 3

“Combinaties maken vind ik het leukst aan het voetbal”, meent Noah. Zijn vader is in Rwanda geboren en daardoor spreken ze thuis Frans. Hij heeft twee zussen, die volgens hem 'erg aardig' zijn. Samba heeft een grote broer van 17 jaar, die hem wel eens beschermt. “Ik vind het leuk dat ik in het voetbal iemand anders iets kan leren”, zegt hij. Noah speelt in zijn vrije tijd met plezier FIFA of GTA op de Playstation en Samba heeft een tablet waarop hij spelletjes kan spelen. Niet voor niets wil Noah graag spelletjesontwikkelaar worden in de informatica.

Samba heeft nog geen idee welke kant hij op gaat in de toekomst. Mocht hij president van de hele wereld zijn, dan zou hij alle mensen zonder huis of eten van een dak boven het hoofd en een goede maaltijd voorzien. Noah zou het nog groter aanpakken: “Ik zou elk land evenveel geld geven. Niet zoals nu dat het ene land superveel heeft en het andere land maar heel weinig.”

IMG 1099 3

Ook volgend seizoen verwachten de beide enthousiaste voetballers nog op het voetbalveld te staan, misschien wel in de blauwe Rumbeke-kleuren. “Op een groter veld (van U13 naar U15) kunnen we nog meer openspelen”, verheugt Noah zich reeds op augustus. Alleen de studies zouden zijn voetbalhobby kunnen doorkruisen. “Ik hou van stevig trainen en veel oefenen met de bal”, lacht Samba. “Ik zou alleen maar stoppen met voetbal als ik geblesseerd zou raken.” ■

IMG 1098 3  IMG 1060 3

Verslag Francois Peeters

Foto's Kurt Maddens