Geen zege, maar wel allemaal winnaars.

"Ganse dag lopen glunderen"

IMG 6421 3

Wat was het zondagmorgen na een met zware cijfers verloren match ontzettend leuk te horen dat vijf van mijn provinciale spelertjes door een interprovinciaal voetballende ploeg gevraagd waren een stage te volgen. Door de twee afgevaardigde scouts van die andere club was duidelijk niet gekeken naar de uitslag van de wedstrijd, maar naar de kwaliteit van de spelers en hun voetbal in hun team. Supertof. Ik heb als trainer de ganse zondag lopen glunderen van oor tot oor. Ook al betekent zo'n stage alleen maar een soort van snuffelding. Het kan best zijn dat een club in de breedte spelers wil halen voor een team. Hoe hoger het niveau, hoe strenger immers de beoordelingen van de voetballers.

Als ouders zal je een aantal zaken moeten overwegen en bespreekbaar maken. Het voetbal is voor je 12- of 13-jarige kind een hobby, die hij nu wekelijks met zijn vriendjes meemaakt. Het kind speelt nu bijna elke match en is een sterkhouder op een heel behoorlijk voetbalniveau. Hij traint tweemaal per week en de sfeer is niet te strak, eerder ontspannen en er is ruimte voor een flauwekulletje tussendoor tijdens trainingen en matchen. Er mag veel gelachen worden in een niet al te prestatieve sfeer. De groei verloopt automatisch en er loopt alleen maar een soms zotte en totaal self made trainer rond zonder certificaten of voetbalstudies, die opleiding belangrijk vindt vanuit fun. Dus mag er ook nog gewoon gematcht worden aan het eind van een training, zonder al te veel coaching.

"Positief of negatief"

Mocht een voetballertje richting interprovinciaal gaan, dan gaan er andere zaken spelen. Ik denk dat het prestatieve aspect veel belangrijker gaat zijn. Leermomenten zullen meer herkenbaar zijn en directer worden besproken in officiëlere evaluaties. De atmosfeer kan nog schoolser en strakker zijn dan bij mij. Er zijn strengere evaluatiecriteria en spelers zullen zich meer moeten bewijzen om in de basis te mogen starten of te worden ingebracht in een wedstrijdselectie. Immers: hoe hoger het niveau, hoe sneller een foutje wordt afgestraft tijdens een match. Trainingsintensiteit wordt beduidend hoger. Een gediplomeerde coach zal stevig zijn in zijn oefenstof. Kwestie van meer discipline. Het kind zal zijn voetbal moeten kunnen combineren met zijn schoolopleiding. Kan de voetballer dit mentaal en fysisch allemaal aan? Houdt de talentvolle voetballer het plezier in zijn sport?

Voor de ouders is het daarnaast van belang te beseffen of een overstap naar interprovinciaal voetbal (vaker trainen, verdere verplaatsingen mogelijk) logistiek te bemensen is. Ze zal bovendien meer geld kosten. En komt hun kind dan nog met zekerheid vaak aan het voetballen?

Toch ben ik er vanuit mijn trainersvisie voorstander van dat de vijf benaderde gasten hun stage gaan doen. Ze kunnen er een leuke gezamenlijke voetbaluitstap van maken met hun ouders. Bereid de kinderen er vooral goed op voor dat ze een afwijzende reactie kunnen krijgen van die vereniging na de stage. Dat ze dan niet te lang ontgoocheld mogen zijn – ze zitten dan in de computer op dat hogere niveau en ze zullen zeker gevolgd blijven worden bij KSV Rumbeke waar ze dan natuurlijk terug van harte welkom zijn in hun huidige vriendenkring. Het is namelijk afwachten hoe de uitnodigende club reageert op hun stage (positief of negatief) en dan is er nog eens te besluiten wat uiteindelijk te doen met die uitkomst. Ga je er op in of niet?

"West-Vlaamse voetbal"

Natuurlijk zou ik het jammer vinden dat een of meer van die spelers verloren zouden gaan voor onze Rumbeekse U15 volgend seizoen, aan de andere kant kunnen die talentjes dan wel verder bekwaam worden begeleid. Dat komt hun voetbalontwikkeling ongetwijfeld ten goede en dat is dan weer positief voor het in dit geval West-Vlaamse voetbal. Wie weet zien we ze in dat geval ooit eens terug als voetballer in onze eerste ploeg of misschien eerder nog in onze provinciale beloften.

Ik vind dat voetballers zoveel mogelijk mogen voetballen op het niveau dat ze aankunnen. Daarbij realiseer ik me in het belang van die betreffende spelers mijn eigen beperkingen als trainer. Op een bepaald moment kan ik ze met mijn capaciteiten niet meer verder omhoog helpen. Ik heb tot nu toe over het algemeen genoten van de samenwerking met hen dit seizoen. Voor mij was het een voorrecht met zulke leuke voetballers te mogen werken. Met dank aan KSV Roeselare met wie we een uitstekende samenwerking hebben als club. Het is voor mij als trainer en coach een groot compliment dat die spelers in de etalage zijn komen te staan dit seizoen.

Verslag Francois Peeters

Foto Kurt Maddens