Dave Werbrouck brengt zijn dieren mee naar het sportpark

“Uilen zoeken de warmte bij de mensen”

IMG 0339 3

Het was uilendag zaterdag na afloop van de GU13-match tegen Hulste SP. Dave Werbrouck (40) uit Menen had drie van zijn lievelingsdieren meegebracht om aan de spelertjes te tonen. “Het zijn prachtige beesten. Die geluiden die ze maken, vooral tijdens de paartijd, ze waarschuwen elkaar daarmee”, aldus een ontroerde Werbrouck.

Eind december kwam de Uilenvriend al richting ons sportpark om zijn dieren te tonen en we mochten toen een fotoshoot doen vanwege oud en nieuw met onze webmaster/fotograaf. Drie spelers van de U13 waren bereid om chique op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Ze wensten op deze wijze alle mensen, die KSV Rumbeke een positief gegeven vinden, een gelukkig 2018. Naar aanleiding van deze fotoshoot kwam Dave zaterdag nog eens langs met zijn uilen.

banner2018ksvr 1100px

Dave Werbrouck raakte geinteresseerd in uilen toen hij bij zijn nonkel in aanraking kwam met die dieren. Hij ging als kind helpen verzorgen, kuisen en eten geven. Als gauw kwam het besef dat hijzelf ook zo’n roofvogel op de arm zou willen hebben. “Mijn nonkel had witte en zwarte kerkuilen. Ik vond het mooi te zien hoe hij daar mee om ging. Was het laatste ei in het nest gelegd, dan haalde hij ze uit en plaatste ze in een deken en dan in een broedkast. De jonge uiltjes gingen in een couveuse en die voedden we met de hand. Om de vier uren hebben die kippenbrokjes nodig. De eerste keer, dat ik zo’n diertje op de arm kreeg, dat was heel aangenaam voor mij.” 

IMG 0304 3

Uilen behoren tot de roofvogelfamilie waar ook bijvoorbeeld buizerds en valken deel van uitmaken. Er zijn heel veel verschillende soorten uilen. Bekende zijn de konijnenuiltjes, de steenuilen, de sneeuwuilen, de Europese oehoe en de grotere broer: de Siberische oehoe. Luna, een Europese oehoe, die Dave uit een situatie van verwaarlozing haalde en verder opvoedde, ging zaterdag gewillig bij alle spelers op de arm zitten. “Uilen zoeken de warmte bij de mensen”, verklaart de uilenliefhebber het gedrag van de dieren. En zijn eigen liefhebberij: de Menenaar laat graag de vogels zien aan de mensen en hij heeft er dan altijd wel een woordje uitleg bij. 

IMG 0326 3

“In Belgie zijn enorm veel uilen. Bij de autostrade zag ik laatst torenvalken en buizerds rondzweven. Die gingen eten aan een dode vos. Een uil joeg toen die dieren weg om zichzelf tegoed te doen aan het vossenvlees. Ze zouden elkaar nog dood doen, de groten vallen de kleintjes aan bij de uilen. Ik had eens een torenvalkje buiten laten staan met een uil. Toen ik terugkeerde buiten was wel de torenvalk zonder kop geraakt. Wist je dat een uil een schaap of een wolf kan dood doen? Hij zet gewoon zijn machtige klauwen in de nek van zo’n beest en wringt die dan stevig.” 

IMG 0315 3

Toch zijn uilen zeker niet gevaarlijk voor mensen. Zolang ze niet verschieten van je gedrag is er niks aan de hand. Bovendien vind Dave het tof zijn uilen op te leren. Die zijn inmiddels wel gewend aan de omgang met mensen. “Als je de uil streelt aan de borst, dan voelt dat voor het dier behaaglijk. Het is net als met een vrouw”, gniffelt Dave ondeugend. 

Wil je meer weten over de uilen? Kijk dan eens op http://www.the-flying-falcons.be/ 

Verslag Francois Peeters

Foto's hier boven Kurt Maddens - foto's hier onder Francois Peeters

IMG 0011   IMG 0032

IMG 0037

IMG 0058