Column: Voetbalsupporters

"Beste trainers staan langs de zijlijn"

IMG 7747 3 450px

De afgelopen week verloor Club Brugge eens een competitiematch tegen KRC Genk met 2-0 en direct zag je op sociale media supernegatieve reacties van supporters. Trainer Leko zou er niks van kunnen en bepaalde spelers moesten maar weg, want die voetballen niet meer voor hun club, die werken niet hard genoeg. Bij Zulte Waregem is het al weken van datte nu de club wat wegzakt op de ranglijst na een vliegende start in augustus en september. Trainer Dury zou te laat wisselen, bepaalde spelers zouden er geen zin in hebben of te licht zijn.

Het is duidelijk dat de beste trainers langs de zijlijn staan, maar dan wel achter de omheiningen van het veld of zittend in de tribune. Je hoort hen wel eens uitroepen: 'Die mannen verdienen goud geld met een uurtje voetbal in de week.' Maar dan ga je mijns inziens voorbij aan allerlei extra zaken, die het leven van een betaald voetballer met zich mee brengt.

"explosieve fysieke prestatie"

Natuurlijk verdient een doorsnee betaald voetballer op een hoger niveau wat meer dan ik, die elke nacht in de fabriek werkt als ploegchef. Ik werk elke nacht gewoon acht uren, een profvoetballer traint zeker niet zo lang elke dag. Dat kan niet voor zijn lichaam. Hij levert een explosieve fysieke prestatie en vraagt van zijn afgetrainde lichaam dus erg veel in een korte periode. Hij leeft in intervallen, waar ik gewoon in een normaal levenstempo doorwerk. Voor een voetballer op hoog niveau is rust erg belangrijk.

"krachthonk"

Vergeet niet dat hij ook nog achter de schermen in een krachthonk werkt, dat hij al dan niet individuele sessies heeft met een kinesist, met een looptrainer, met een techniektrainer, dat hij Nederlandse les volgt, dat hij mediatraining krijgt, dat hij veel op baan is, dat er bij hem een deel mentaal bij komt wat bij mij niet nodig is. Een profvoetballer is een bekende persoonlijkheid (stukje privacy opgegeven) en hij zal ook een stuk club-public relations verrichten: hij bezoekt bijvoorbeeld ziekenhuizen, neemt deel aan sponsoracties en hij verschijnt in programma's op (nationale) radio en tv. Daarnaast moet hij zijn eigen pr verzorgen. Want een voetbalcarrière duurt doorgaans maar kort en de kans op blessures is erg groot. Hij zal zich moeten verdiepen in zijn tijd na zijn voetballoopbaan.

"Prachtvoetballers"

Het ideaalbeeld van de profvoetballer die miljonair is en alleen maar met blonde vrouwen aan een zwembad achter huis aan het feesten is, dat beeld zal dan ook vast niet altijd stroken met de werkelijkheid. Dat beeld is mede opgeroepen door brutale fotografen en journalisten, die ook gewoon hun werk doen. Maar wat in de media verschijnt is over het algemeen een momentopname en je moet oppassen dat je dat 'nieuws' niet gaat aannemen als iets wat een dagelijkse gebeurtenis is. Kleurrijke en sensationele foto's versterken vaak die indruk. Prachtvoetballers als Messi, Ronaldo en Neymar zijn natuurlijk heerlijke onderwerpen voor beeldvorming bij de meest integere voetbalsupporters.

"Clubkleuren"

Zodra het eens iets minder loopt bij de (ploeg van die) spelers, dan zijn die voetballers zwaar de pineut in de commentaren op het Internet, die zeer negatief kunnen zijn. In Zuid-Amerika worden zelfs spelers doorgeschoten op straat als ze een keer minder presteren of als ze een doelpunt niet maken waardoor hun ploeg verliest.

Relativeren is voor bepaalde groepen oprechte voetbalfans erg moeilijk. Die zijn de ganse week bezig met hun clubje, die hebben hun slaapkamers vol hangen met sjawls, shirts en andere onderdelen in de verenigingskleuren, posters van hun favoriete spelers door de jaren heen, dekbedovertrekken en kussenslopen in de clubkleuren. Waarmee ze eigenlijk op een positieve manier hun immense betrokkenheid tonen bij die club. Als het echter mis gaat bij hun club, gaat het meteen ook mis met hen. Dan verliezen ze al gauw een stukje realiteitszin uit het oog.

"blijf  je ploegen positief aanmoedigen"

Vergeet niet mannen (en vrouwen): Trainer Leko staat met Club Brugge al een hele tijd bovenaan en blijft na die ene nederlaag van afgelopen week ruim bovenaan staan in de Belgische competitie. Wij zitten, net als alle voetballers, toch ook wel eens wat minder prettig in ons vel op ons werk? We kennen toch allemaal wel die zeven vette en die zeven magere jaren? Een beetje kritisch zijn mag natuurlijk wel. Maar blijf verder vooral je ploegen positief aanmoedigen, daarvoor ben je immers 'supporters'! Die intense beleving is prachtig, die hoort bij het voetbal op elk niveau, maar die mag volgens mij nooit ontsporen in te negatief of zelfs destructief gedrag. Want uiteindelijk blijkt er meer van belang ik de meeste levens dan voetbal alleen. ■

Verslag Francois Peeters

Foto Kurt Maddens