Week van de scheidsrechter

“Dit is de beste scheidsrechter die we tot nu toe hebben gehad!”

IMG 7906 3 hoofdfoto

Het afgelopen weekend stond op onze velden zichtbaar in het teken van 'De Week van de Scheidsrechter'. Met foto's, bedankjes en chocoladefluiten van onze sponsor Chocolaterie Van Parijs werden de leidsmannen en -vrouwen bedankt voor hun aanwezigheid en hun prestaties.

IMG 7946 3Bij KSV Rumbeke koesteren we ook al onze jeugdige groep refkes, een keurkorps van twaalf jongens vanuit de U15 en U17, die wekelijks matchen onder- en middenbouw fluiten. Maar wat vonden de aanwezige peters, voetballers en de scheidsrechters zelf van al die extra aandacht?

Guiseppe Riolo, Maxime Ketels en Hannes De Vidts zijn de peters van onze U8-teams dit seizoen. Ze bezoeken de wedstrijden. “Het is een ondankbare job scheidsrechter te zijn”, vindt Maxime. “Ik heb meegemaakt dat een ouder van een speler scheidsrechter was.” Guiseppe: “Voor de club is het geestig dat deze jongens deze taak op zich nemen. Iedereen leert elkaar een beetje kennen.” Hannes vindt het “een mooi initiatief”.

Maxent Declercq en Emiel Vlaminck spelen bij U10 en ze voetbalden mee in de altijd pittige derby tegen Club Roeselare. “Het gaat goed, we staan 1-1 nu. Ik heb getackled en toen heeft die speler met zijn noppen in mijn bil gezeten”, toont eentje de strijdlust. “Zij zijn met keiveel groten in de ploeg”, meent Maxent. Beide jongens vinden dat er veel inzet nodig is om dit soort matchen te winnen. De ref van dienst, ditmaal Jarne van Steenkiste, doet het dus maar beter goed. Emiel is tevreden over hem: “Als de anderen een fout maken, dan fluit hij direct!” Maxent: “Dit is de beste scheidsrechter, die we tot nu toe hebben gehad.”

IMG 1298 3

Rumbeke scoort de 2-1 en de 3-1, beide spelertjes, die een kwartje op reserve staan, juichen mee. “Natuurlijk accepteren we het als een scheids fluit”, vertelt Emiel. Hij weet nog niet of hij zelf bij onze club scheidsrechter wil worden, maar zijn maatje is er zeker van: “Ik ga meedoen als ref als ik in U15 speel!” Robbie Caen wordt even gewisseld en die heeft ook zijn mening over de leidsman van deze voormiddag: “Het is leuk voor de scheids dat hij aandacht krijgt. Hij doet ook niks verkeerd. Ik vind het ook normaal als hij fluit als ik een fout maak.”

IMG 1303 3Na afloop van de match reageert de betrokken fluitist, die nog maar enkele weken als ref actief is, natuurlijk zelf even. Jarne Vansteenkiste: “Ben ik de beste? Nu, daar ben ik blij om. Het gaat wel elke week beter, ik voel steeds minder stress voor de wedstrijd. Het is vandaag tof dat mijn beslissingen door de mensen geaccepteerd worden. Het is leuk om de kleintjes bij onze vereniging te begeleiden. Maar ik begin te beseffen dat ik tijdens mijn eigen matchen als voetballer niet teveel commentaar moet geven op de scheidsrechter. Soms zijn spelsituaties moeilijk te beoordelen.”

Verslag Francois Peeters

Foto's Kurt Maddens en Bart de Clercq

IMG 1328 3

IMG 1321 3

Dag refkes 2017 6

Dag refkes 2017 8

Dag refkes 2017 10

Dag refkes 2017 12

Dag refkes 2017 14

IMG 1337 3

vanparijs