Sean Laruywe (U11 Frederik Ramboer):

“Meer op mijn gemak op doel dan in het veld”

IMG 7038 3 hoofdfoto

De wedstrijd was zwaar deze zaterdag en Sean Laruywe kreeg meer goals om de oren dan hij zou willen. Maar hij pakte minstens zoveel ballen en met dat straffe spel viel hij op bij ons reportageteam. Dus zochten we hem op na afloop van de match. “Mijn mooiste redding van vandaag was die vrije trap, die superhoog afkwam en toch kon ik hem nog pakken”, vertelt de doelman enthousiast.

Oud-KSA-ganger Sean keept al vele jaren en hij beseft maar al te goed dat het tussen de palen kan vriezen en dooien. Soms ben je de held van je team en dan weer ben je de pispaal, die van alles de schuld krijgt. “Als ik zelfvertrouwen heb, dan kan ik alles, maar vorige week kreeg ik al gauw een bal keihard in mijn buik en toen durfde ik bijna niets meer”, legt de jeugdige keeper uit.

"Het lot van een keeper"

IMG 7091 3Het komt voor dat hij onterecht nageroepen wordt, omdat er een doelpunt valt, zo merkte hij reeds op. “De verdedigers doen ook wel eens iets fout en dan roepen ze toch tegen me: je moest die bal gewoon pakken!” Het is het lot van een keeper: als je een fout maakt is het meestal direct een goal. Maakt een voetballer een fout, dan kan er nog iets aan gedaan zijn. Sean weet dat wel en hij denkt er ook nog niet over om te stoppen met keepen. “Keepen is leuk, want je moet ballen tegenhouden en je moet soms ook meevoetballen. Ik voel me meer op mijn gemak op doel dan als veldspeler.”

Thuis leeft Sean met zijn twee zussen. Met wie hij wel eens woorden heeft, maar met wie hij ook samen speelt. Op de trampoline en op de glijbaan. “Eentje is er bang voor spinnen, die mag ik dan altijd weghalen”, lacht hij. Ook voetbalt hij er met zijn papa in de tuin. “Maar ik zou nog wel eens karate willen doen, dan kan ik me zelf beter verdedigen tegen iemand die me pest.” Jammer, dat Sean daar wel eens hinder van zegt te ondervinden, want hij is een toffe, sportieve gast met wie je volgens het redactieteam heel leuke dingen samen kan doen. Maar als keeper staat hij er natuurlijk wel altijd alleen voor.

"Gevoelsmensen"

IMG 7013 3En als doelman moet hij van alle markten thuis zijn. Uittrappen, ingooien, inrollen, springen, spreken. Het zijn allemaal taken van een gedreven keeper als Sean. “Keepen kan wel eens gevaarlijk zijn”, zegt hij. “Ik ben een keer met mijn nek tegen de paal gesprongen, toen heb ik een tijdje een zere nek gehad. Daarna ben ik me meer voor de lijn gaan opstellen. Papa zegt altijd dat ik mag opkomen. Wat ik er ook mooi aan vind is dat ik het hele veld voor me kan overzien en ik doe natuurlijk mooie reddingen. Vooral als ik me goed voel.”

Keepers zijn vaak gevoelsmensen en dat spreekt ook uit de verhalen van Sean. Hij wil beslist een goede doelman worden en daarom bezoekt hij de keepertrainingen bij KSV Rumbeke. “De keepertrainer geeft mij wel altijd hele moeilijke ballen”, lacht hij. En wat als hij thuiskomt na het voetbal? Er lijkt maar één antwoord mogelijk, want dat komt snel en luid: “Eten!” ■

IMG 7094 3 1

Verslag: Francois Peeters

Foto's: Kurt Maddens