KSV RUMBEKE INSIDE      

Het online magazine van KSV Rumbeke

Een initiatief van Kurt Maddens en Jacob Wassenaar. Een magazine waarin de mens achter onze voetbalclub centraal staat.

"Leren nadenken over voetbal"

IMG 6421 3

Voor het tweede achtereenvolgende seizoen mag ik een U13-groep van KSV Rumbeke vormgeven. De basic skills hebben de meeste spelertjes wel in meerdere of mindere mate. Maar dan gaat het erom hoe deze toe te passen in een team. Voor mij als trainer een leuke opdracht.

De voorbereidingsmaand augustus is positief verlopen. Traininingsopkomst was behoorlijk hoog en het enthousiasme was vaak voelbaar. Ik heb ervoor gekozen om een grote diversiteit aan oefeningen te bieden tijdens trainingen. Dit, omdat voetballertjes vaak nog op vakantie gingen met de ouders of op kamp met een andere jeugdorganisatie dan de voetbalclub. Tijdens elke training verschenen andere jongens op het veld. De oefenmatchkes en tornooien hebben we in allerlei verschillende samenstellingen afgewerkt.

IMG 5119 3

Manier van voetballen

In Veurne speelden we een keurig tornooi. Gelijk tegen de thuisclub, gewonnen tegen Merkem Sp en verloren tegen Coxyde en de latere finalist DAVO Westende. Geen cijfertjes, want die tellen niet zo zwaar bij mij. Het gaat me vooral om de manier van voetballen. Zeker tegen Veurne zag ik al heel schoon combinatievoetbal met zo nu en dan aardige acties.

IMG 6362 3De jonge gasten mogen de breedte van het veld verkennen dit seizoen: ruimte zoeken als hoofddoel. Vanuit die ruimte echt gaan voetballen. Dit betekent dat ze niet zomaar meer achter een bal aan zouden moeten rennen die door een keeper wordt weggetrapt, maar dat ze tijdens hun voetbal constant over dat voetbal mogen nadenken. Waarom loop ik waar ik loop? Waarom doe ik wat ik doe? Hoe los ik dit voetbalprobleem het beste op? Voetballen van achteruit als startpunt voor een mooie technische match. Je mag natuurlijk graag willen winnen, je moet niet winnen. Als je verliest omdat een tegenstander sterker is, mag je daar ook mee leren omgaan.

Conditie en duurvermogen

In de vriendenmatch tegen KSV Diksmuide bleek al dat de thuisploeg in het geel ons een aantal stappen voor is in deze voetbalvisie. We werden van het kastje naar de muur gestuurd en verloren ruimschoots. Niet erg, want iedereen werkte keihard. We zagen dat voetbal meer was dan alleen op een bal shotten en we werkten stiekem aan onze conditie en aan ons duurvermogen door veel meters te maken. Op trainingen heb ik de loopladders erbij gepakt eenmaal per week met vijf van dezelfde oefeningen. Die breiden we langzamerhand uit. Ook sluit ik meestal af met stabilisatievormen.

IMG 6305 3Tijdens ons eigen Rumble in the Jungle miniementornooi speelden we toffe matchen. Met weeral een andere mix van spelers zag je al effecten van de trainingen. Voor elke trainer een opsteker. Ik heb lopen glunderen die dag. We verloren door kleine foutjes en mooie goals van KRC Bissegem. Ons voetbal zag er heel verzorgd uit. De keeper mocht van mij niet uittrappen en dus mochten we probleempjes oplossen bij het uitvoetballen. Door veel in beweging te zijn ging dat best wel goed. In een spannende match wonnen we ternauwernood met leuk voetbal van Dosko St Kruis. Dan mochten we finalematchen spelen. Een supermatch tegen Veurne (met schitterend breedtevoetbal, heel goed de ruimtes benut en juiste keuzes gemaakt voor combinatie of actie op de geschikte momenten) bracht ons in de grote finale. Toen bleek dat Racing Knokke toch een paar passen voor was op ons in de voetbalontwikkeling.

Aan het eind van de wedstrijd tegen Veurne raakten we helaas linksachter Emiel Maddens kwijt met een gebroken enkel. Toen hij jarig was, kwamen vriendjes op bezoek en bracht de trainer een geschenkje: een voetbal met zoveel mogelijk alle namen van de teamgenoten erop. Een stimulans om positief te blijven tijdens herstel en revalidatie. We hopen Emiel in elk geval rap langs de lijn te zien supporteren bij zijn team!

IMG 6741 3

Funtraining en extra clinics

Mijn trainingen waren en blijven een mengeling van serieuze momenten en funny times: er mag humor zijn tussen de serieuze oefeningen door. Een funtraining met frisdrank en chips bestond verder uit een twee-tegen-twee tornooike. Veel tijd en ruimte voor gekke bewegingen, dingen uitproberen in kleine veldjes met iets verder uit elkaar staande kegels als doelen, zodat er veel gescoord kon zijn. Tussen de strakheid van je organisatie door mag je eens wat ontspannen.

IMG 6459 3Leren nadenken over voetbal kan je ook stimuleren door extra clinics te organiseren in samenwerking met andere sportclubs. Ik hoop de spelertjes een aantal van die clinics te kunnen aanbieden in najaar en voorjaar, voor als het veld op Rumbeke te slecht ligt. En anders ook. Voetballers merken hun lichaam op een andere manier op als ze eens een vechtsportclinic volgen of een rugbytraining krijgen. Maar ik zou ook graag een dansschool bezoeken en sowieso staat het zwembad voor ons open ingeval hevige regens of vorst.

Op zaterdag 26 augustus voetbalden we op SK Torhout een keurige match onder het toeziend oog van een van onze peters, Robin Deketelaere. Tot mijn grote tevredenheid waren we in staat delen van de wedstrijd technisch dominant te voetballen. Als een spelertje vervolgens achteraf zelf concludeert dat iedereen goed gevoetbald heeft, ondanks het gelijke spel, dan kan je als trainer een glimlach niet onderdrukken. Het tornooi van KSV Diksmuide op de avond van diezelfde dag was er eentje met leermomenten. Zowel voor de voetballertjes als voor hun coach. We deden het behoorlijk tegen de (U12-?)selectie van KSV Roeselare, we hadden het wederom enorm zwaar tegen een supersterk KSV Diksmuide en we wonnen met tamelijk enthousiast voetbal van de dames van Egem. Het filmpje toont een schitterende slimme voetbalactie van Louis Man en Thijs Vanneste. (Met dank aan Marc Vanneste).

 

Spelers kneden

Nu in begin september iedereen terug instroomt tijdens trainingen kunnen we nog meer vorm gaan geven aan ons voetbal. Spelers van U13 kan je gelukkig vaak nog wat kneden. Niet iedereen is vatbaar voor de ideeën van een trainer. Maar ik heb het gevoel dat ik de meeste gastjes wel meekrijg in mijn visie. De komende maanden zullen de U13-teams, als het aan mij ligt, gaan groeien in het seizoen. Dat groeien van spelers en teams kan alleen als iedereen bereid is te leren nadenken over zijn/haar voetbal. Dat vraagt natuurlijk enige discipline tussen alle giechelmomenten door. Ik als coach hoop daarbij sturend te kunnen zijn en in elk geval reeds het goede voorbeeld te hebben gegeven. ■

IMG 6463 3

Reporter: Francois Peeters
Foto's: Kurt Maddens
Filmpje: Marc Vanneste